OSINT, AI a digitální stopa

Koncem školního roku jsem měl na naší škole veřejné povídání o digitální stopě. Přibližně hodinu a půl jsme si povídali o tom, co o nás dokáže internet zjistit a jak se v posledních letech změnila práce s veřejně dostupnými informacemi. Ne ani tak proto, že bychom dnes sdíleli výrazně více než dříve, ale hlavně proto, že nástroje využívající umělou inteligenci dokážou jednotlivé střípky informací velmi rychle propojit.

Ve škole téma digitální stopy pravidelně otevíráme i se studenty. Velmi se mi osvědčila aktivita Kdo je Sára? od AI dětem, která krásně ukazuje, kolik informací lze zjistit z na první pohled nevinných příspěvků na sociálních sítích. V přednášce jsme se ale věnovali i tomu, co dokážou prozradit fotografie (metadata, Google Lens, AI analýza snímků), co je OSINT nebo jakou digitální stopu vytvářejí lidé kolem nás.

Překvapilo mě, že největší ohlas neměly ani tak ukázky s umělou inteligencí, ale obyčejná fotografie. Když si člověk uvědomí, kolik informací lze z jednoho snímku zjistit, začne se na sdílení fotek dívat úplně jinak.

Zajímalo by mě, jak digitální stopu učíte vy. Máte nějaké aktivity, které se vám osvědčily? Nebo nějaké další nástroje, které studentům ukazujete?

Pokud by se někomu hodily materiály, připravil jsem článek se záznamem přednášky, prezentací i odkazy na všechny použité nástroje:

1 Líbí se