Hodně učitelům i rodičům by pomohlo mít přehled všech různých soutěží, materiálů a stránek. Sám ho nemám, ale můžeme takový rozcestník vytvořit společně. Výhoda je, že ho pak bude možné sdílet kdekoliv, jako běžnou stránku.
Toto téma jsem nastavil jako wiki, kterou mohou editovat uživatelé s úrovní důvěry aspoň 1. Všichni můžete přidávat komentáře.
ESERO materiály volně ke stažení s tématem vesmíru. ČT EDU - Pracovní listy a náměty do výuky, soutěže Vzdělávací šifry - Každý týden vychází 1 šifra z různých oborů hry a pomůcky - seznam pomůcek a her doporučených pro práci s nadanými Microsoft - příručky a materiály do výuky, další aktivity
Pro 2. stupeň a pro SŠ existuje nemalé množství korespondenčních seminářů z exaktních věd, nějaký seznam je třeba tady. Osobní zkušenosti nemám (sám jsem dělal jen olympiády), ale jako velkou výhodu vidím, že fungují kontinuálně, ne jen jako jednorázové události. Náročností se mi zdály přístupnější než olympiády.
Krom toho lze povzbudit k možnosti využívat celoživotního vzdělávání na vysokých školách. Osobně znám dva studenty gymnázia, kteří místo semináře v sextě či septimě chodili na Lineární algebru či Diskrétní matematiku na MFF/FJFI. Není to organizačně nejsnazší (a musí být vedení svolné k ISP), ale u typů jako jsou oni to je asi jediná cesta, jak jim škola může nabídnout smysluplný rozvoj v matematice.
Souhlasím, u nás v Ostravě velmi pěkně funguje Junior univerzita www.zlepsisitechniku.cz, kde jsou nejen semináře, kroužky a exkurze, ale jsou schopni i individuální podpory žáka se zájmem o techniku. Ovšem tyhle věci jsou lokální, zatím jedeme republikové záležitosti
Pro střední školy lingvistická olympiáda: https://www.lingol.cz/. Je to založené na odvozování pravidel na základě ukázky z nějakých existujících, ale ne moc známých jazyků. Vidíte pár slov a slovních spojení a máte na jejich základě něco dokázat do jazyka přeložit, vidíte pár ukázek písma a máte v písmu něco napsat… Hodí se nejen pro jazykové, ale i pro matematické typy.