K čemu mi to bude?

Otázka, která občas trápí každého učitele. Pokud je učitel dobrý, klade si v duchu sám její variantu: K čemu jim to bude?

Tohle je sice strašně hezký (a užitečný, doporučuju si to přečíst v plné kvalitě).

Tohle taky, když se to upraví. Já použil následující prompt:

Uprav přiložený text tak, aby nepůsobil zapškle, rezignovaně a urážlivě. Odstraň z něj lži a manipulace. Zachovej dobré myšlenky, odstraň samoúčelnou ironii a přeformuluj text do přátelského tónu. 

Ale všechny tyhle texty na to podle mě jdou z opačné strany. Což sice není špatně, ale pokud nám jde o to, aby se situace změnila k lepšímu, měli by se v první řadě nad touhle otázkou zamyslet učitelé. A někdy je to sakra těžké. Každopádně, tohle je přesně ta situace, kdy učiteli může pomoci umělá inteligence.

Protože když to nebude vědět učitel, nebo se nad tím aspoň pořádně nezamyslí, nebude to fungovat. Mimo jiné i proto, že to nebude působit autenticky. A ty děti nejsou tak hloupé. Navíc, na autentičnost mají daleko lepší radary než my. V tomhle je moc neočůráte.

Dobře na to jde další text K čemu jim to kdy bude? Odpověď pro učitele, který ale z mého pohledu spíš „přesvědčuje přesvědčené“. Což nemyslím nijak zle. Jenom si zkrátka myslím, že citovaný dialog by měl v první řadě učitel vést sám se sebou a do dalších akcí se pustit až pak.

„Tuto konkrétní informaci pravděpodobně přímo nepoužiješ, a to je v pořádku. Cílem není tento úkol. Cílem jsou znalosti, které si buduješ. Čím víc toho víš, tím lépe funguje tvůj mozek. Rychleji čteš, víc chápeš a lépe přemýšlíš. A je tu i širší souvislost: to, co se učíme, se stává součástí společných znalostí, které lidem umožňují společně rozumět světu. A to používáme každý den.“

No a všichni se někdy jako čert kříži svorně vyhýbáme otázce, jestli i přesto, že je to všechno tak bezvadně vybrané a promyšlené, by náhodou tyhle obecné principy nešlo trénovat přece jen na něčem praktičtějším a pochopitelnějším. Ale to je bych řešil až po tom, co jako učitelé začneme aspoň trochu přemýšlet o té úvodní otázce.

Tohle je verze, kterou na základě uvedeného promptu vytvořil ChatGPT. Vlastně v plné nahotě ukazuje, že zamýšlet by se měl hlavně učitel. :slight_smile:

K čemu mi to bude?

Tohle je asi nejčastější otázka, kterou ve škole uslyšíš.

A dává smysl. Když se učíš něco, co na první pohled nevypadá užitečně, je úplně normální chtít vědět proč.

Jenže problém je v tom, že na tu otázku často nejde dát jednoduchá odpověď.

Protože nevíš, co tě čeká

Kdybys přesně věděl, co budeš celý život dělat, bylo by to jednoduché:
naučíš se jen to, co potřebuješ.

Jenže realita je jiná.

• nevíš, jakou práci budeš dělat
  • nevíš, co tě začne bavit za pár let
  • nevíš, jaké příležitosti se objeví
  • nevíš, co budeš jednou potřebovat řešit

Učení ve škole je spíš příprava na různé možnosti než trénink na jednu konkrétní věc.

Věci dávají smysl až zpětně

Spousta věcí ti teď může připadat zbytečná.

Ale často se ukáže jejich smysl až později:

• když si vybíráš obor
  • když řešíš problém, který jsi nečekal
  • když potřebuješ něco rychle pochopit

Najednou zjistíš, že to, co ses kdysi učil, je vlastně základ.

Nestačí si to „vygooglit“

Internet ti dneska najde skoro všechno. To je super.

Ale:

• když nemáš základ, nepoznáš, co je správně
  • když něco neumíš, neumíš to použít
  • když jsi pod tlakem, nemáš čas to hledat

Znalosti nejsou jen informace. Jsou to nástroje, které máš rovnou k dispozici.

Učení je trénink

Podobně jako ve sportu nebo v hudbě:

• opakuješ věci, abys je dostal „do ruky“
  • trénuješ, i když to není zábavné
  • zlepšuješ se postupně

Ne všechno, co trénuješ, použiješ přímo.
Ale bez toho bys nezvládl to, na čem opravdu záleží.

Otevíráš si možnosti

Čím víc toho umíš:

• tím víc si můžeš vybírat
  • tím víc příležitostí vidíš
  • tím víc věcí zvládneš

Když něco neumíš, některé cesty se ti prostě zavřou — často dřív, než si toho vůbec všimneš.

Nejde jen o práci

Učení není jen kvůli zaměstnání.

Pomáhá ti:

• rozumět světu
  • přemýšlet samostatně
  • orientovat se v informacích
  • nenechat se snadno zmanipulovat

A taky — jednoduše — mít ze života víc.

Tak k čemu ti to bude?

Upřímná odpověď je:

Nevíme přesně.

Ale víme tohle:

• bez toho to budeš mít těžší
  • s tím máš víc možností
  • a některé věci oceníš až časem

Poslední myšlenka

Je v pohodě ptát se „proč se to učím“.

Ale možná je užitečné si k tomu přidat ještě jednu otázku:

:backhand_index_pointing_right: „Co mi to může dát, i když to teď ještě nevidím?“

1 Líbí se

A tohle je verze „pro učitele“, kterou vytvořil ChatGPT na základě stejného textu. Záměrně jsem nic neupravoval.

Milí studenti,

často od vás slyším otázku: „K čemu mi to bude?“
A chci začít tím, že je to úplně legitimní otázka. Není drzá ani hloupá. Naopak – ukazuje, že přemýšlíte.

Zkusím vám na ni odpovědět upřímně.

Krátká odpověď je: přesně to nevíme.
A to není vyhýbání se odpovědi – to je realita.

Nikdo z nás dnes neví, co přesně bude dělat za deset, dvacet let. Nevíme, jaké příležitosti přijdou, co nás začne bavit, ani jaké problémy budeme muset řešit. Svět se mění rychleji než kdy dřív.

A právě proto se ve škole neučíte jen konkrétní věci „na použití“, ale hlavně si budujete základ:
učíte se přemýšlet, řešit problémy, orientovat se v informacích, vyjadřovat se, hledat souvislosti.

Možná vám některé věci připadají zbytečné. To je normální.
Smysl mnoha z nich se ukáže až zpětně – ve chvíli, kdy je budete potřebovat.

Dnes máme internet, kde najdete skoro všechno. To je skvělé.
Ale je rozdíl mezi tím, když si něco dohledáte, a když tomu opravdu rozumíte.
Bez základů často nepoznáte, co je správně. Bez procvičení to neumíte použít.

Znalosti nejsou jen informace. Jsou to nástroje, které máte okamžitě k dispozici.

Učení je v tomhle podobné tréninku.
Sportovec také netrénuje jen to, co přesně použije v zápase. Opakuje, zkouší, někdy dělá věci, které samy o sobě nedávají smysl. Ale právě díky tomu pak zvládne to důležité.

Stejně tak i vy.
Každá dovednost, kterou si osvojíte, rozšiřuje vaše možnosti.

A to je klíčové: čím víc toho umíte, tím víc si můžete vybírat.
Nejen v práci, ale i v životě.

Učení navíc není jen prostředek k zaměstnání.
Pomáhá vám rozumět světu, nenechat se snadno zmást, mít vlastní názor a větší jistotu v tom, co děláte.

Takže k čemu vám to bude?

Možná dnes nevidíte konkrétní odpověď.
Ale víme jistě, že bez toho to bude těžší – a s tím máte víc možností.

A možná si zkuste k té otázce „K čemu mi to bude?“ přidat ještě jednu:

„Co mi to může dát, i když to teď ještě nevidím?“

Děkuju, že nad tím přemýšlíte.

1 Líbí se