Zkouším možnosti AI na různých projektech a vznikl z toho mimo jiné portál https://www.katedra.cloud/ - zamýšlené jako podpůrná platforma pro učitele a rodiče.
Hledám někoho z pedagogického prostředí (já jsem spíše z IT), kdo by se na to podíval a dal mi feedback, jestli by něco takového bylo pro učitele/rodiče/žáky mohlo být užitečné, případně jaké nástroje učitelům pro podporu výuky chybí, jestli a jakým směrem by mělo smysl něco takového dále rozvíjet.
Zkusil jsem připravit několik ukázek možností použití upraveného AI modelu s doplněnými RVP, didaktickými pravidly a doporučeními, bezpečnostními prvky pro školy (témata, způsob komunikace, …) apod. a zkusil několik praktických využití, např.:
Pro učitele:
Plánovač hodin - návrhy ke struktuře a obsahu hodiny na libovolné téma zadané učitelem - můžete vybírat z témat k inspiraci (podle ročníku, předmětu), nebo zadat vlastní libovolné téma
Vytváření podkladů k prezentacím - také na libovolné téma (to byl jen rychlý pokus ke generování vlastního obsahu, není dobré UI/UX).
Pro rodiče/žáky:
Domácí učitel - pomocník při domácí přípravě - vysvětlovač témat, zodpovídač otázek formou rozhovoru
Domácí plán výuky - pomocník při přípravě podkladů pro domácí procvičování
Čtenářský deník - pomocník pro zpracovávání čtenářského deníku
Další možnosti např.:
Knihovna materiálů - generování materiálů k předmětům, pro různé ročníky, v různých formátech (individuální/skupinové, k tisku/interaktivní, …)
Faktoskop - podpůrný subportál pro mediální výchovu a analyzování zdrojů
Blog - více info případně v pár článcích
Platforma je zatím jen jako proof-of-concept, není v produkčním provozu, proto obsahuje hodně nedodělků, v generování se objevují chyby, rozrhaní je neohrabané, ne vše je zcela implementované - vše se ale dá odladit a zatím zjišťuji, jestli a jakým směrem má případně ladění smysl, jestli např. směrem ke generování materiálů, podpoře výuky - rozhraní k průběhu hodiny (prezentace na interaktivních tabulích), vyhodnocování a zohledňování feedbacku do přípravy další hodiny, podporu komunikace mezi učitelem/rodičem (příprava domácích úkolů navazující na naplánovanou hodinu, apod.), …
Pokud byste někdo měl zájem se na to podívat více, stačí se zaregistrovat (google účet, email) a kliknout na žádost o pilotní testování, můžu průběžně potvrzovat. Veřejný režim je omezený (někde jen statické šablony), po schválení žádosti je v pilotu možnost neomezeně využívat AI možnosti jak pro učitele, tak pro rodiče.
Dokud budou k dispozici AI kredity, rád pilotní účty k vyzkoušení potvrdím a budu rád za feedback, dotazy, připomínky - zatím jen zkoumám, jestli by AI našla využití ve školství, nebo jinde ![]()