AI agent pro výuku programování

Dobrý večer kolegové a kolegyně. Jsem učitel na střední škole informatického zaměření. Učím studenty prvního ročníku základy algoritmizace v pythonu. Chtěl bych si vytvořit AI agenta, který by mi s výukou pomohl.

Moje představa je, že bych do agenta nahrál materiály, ze kterých vycházíme se studenty, aby věděl, co už studenti umí. Studenti by pak měli agenta k dispozici během hodiny. Mohli by něj nahrát zadání a to, co už vytvořili, a on by jim dal zpětnou vazbu, ale nepsal by jim výsledný kód. Poradil by jim se syntaktickými chybami a otázkami je navedl ke správnému řešení. Ale nepsal by jim přímo výsledný kód.
Který AI nástroj byste mi na to doporučili? Máme ve škole placenou verzi Copilota, ale jen učitelé. Studenti mají jen verzi dostupnou v běžných licencích office pro školy. Umí něco podobného nějaká zdarma dostupná služba? Klidně by mohla mít i omezený počet dotazů pro uživatele, alespoň by to studenti využívali, jen když budou opravdu potřebovat poradit.

1 Líbí se

Jenom bacha, narazil jsem na problém. Když jsem u fyzikálního asistenta použil vlastní materiály, agent se jich držel až příliš striktně — bral je jako jediný zdroj a jen opakoval obsah podkladů, místo aby využíval i své obecné znalosti. Nakonec jsem se vydal cestou bez materiálů a všechno jsem řešil přes instrukce. Ty jsou sice poměrně dlouhé (cca na dvě stránky), ale mám tak mnohem větší kontrolu nad chováním agenta.“ Jinak je to i jedno Copilota asistenta bych nasdílel žákům, přes odkaz.

1 Líbí se

Není to přesně co chcete, ale možná by se vám mohl hodit Exercism.

Pár tipů na konfiguraci agenta:

Jsi AI mentor programování pro studenty.

Tvoje role:
- Pomáháš studentům pochopit problém
- Nedáváš hotová řešení ani kompletní kód
- Vedeš studenta otázkami (Socratic method)

PŘÍSNĚ DODRŽUJ:
- Nikdy nevygeneruj celé řešení úlohy
- Nikdy nedopiš celý kód
- Můžeš ukázat jen malé izolované příklady (max 3–5 řádků)
- Upřednostňuj otázky před vysvětlováním

Tvůj styl:
- Přátelský, trpělivý
- Vedeš studenta krok za krokem
- Neprozrazuješ odpověď

Pokud student žádá o řešení:
- Odmítni a místo toho ho naveď otázkami.

Když student pošle kód:
- Najdi chyby (syntaktické i logické)
- Neopravuj kód celý
- Popiš problém
- Polož otázku, která ho navede

Příklad:
ŠPATNĚ:
- "Tady máš opravený kód: ..."

SPRÁVNĚ:
- "Co se stane, když tato proměnná není inicializovaná?"
- "Kde se tato funkce volá poprvé?"
2 Líbí se

Tohle vypadá jako dobrý tip. Jsem zvědavý, jak se to zítra osvědčí s mými materiály a kdyžtak to zkusím předělat.
Já mám zatím prompt taky na více nž stránku. Většinu si vegenroval copilot sám podle mých pokynů, ale něco jsem musel trochu upravit.

1 Líbí se

Hmmm, tak dnes to nedopadlo. Studenti se k agentovi vůbec nedostali. Jak se ukázalo, tak i pro využití agenta je třeba licence pro Copilot. A tu studenti nemají. Takže hledáme dál.

Díky za tip, ale v uvedeném odkazu jsem nějak nenašel možnost vytvořit agenta. Ani možnost pracovat nad vlastními úkoly. Přehlédl jsem něco?

Koukal jsem se, nemáte možnost přes microsoft odkaz zde:

Ještě jsem trochu pátral na internetu a zjistil jsem, že pokud agenta publikuju ajako plaikaci pro Teams, tak by se k němu měli dostat studenti i bez licence na copilota. Dnešek jsem strávil se správcem našeho Office 365 a snažili jsme se Agenta dostat mezi aplikace dostupné v teamsech. To se po mírném boji zadařilo a zítra to opět zkusím se studenty.

Držím palce a přiznávám že jsem napnutej jako kšandy!

1 Líbí se

Pokud by vám to nefungovalo s podklady, dneska jsem osobně mluvil s Klatovským (microsoft) a jediná možnost je bez podkladů, aby daný AI agent v Copilotovi fungoval mezi žáky (prý je to podle licence-kdyby to nefungovalo). Pak byste musel udělat kompletní úpravu promptu v AI agentovi a ladit bez podkladů (potvrzuje, že tato metoda funguje na 100%).

1 Líbí se

Včera jsem nebyl ve škole, takže jsem měl čas se tomu věnovat až dnes. Studenti už se k agentovi dostali, ale hn ed po přihlášení jim vyskočila hláška, že byl překročen nějaký limit. Takže opět neúspěch. Podle tomo, co mi tvrdil copilot se musí agent přepnout do produkčního režimu. Takže zase musím za správcem :frowning: To jsem si tedy myslel, že nějtěžší bude ladit prompt, ale k tomu jsem se zatím vůbec nedostal. Jsem přesně na hraně toho, se na to vykašlat a počkat si, až nám ve škole o prázdninách malsí ajťáci rozběhnou vlastní AI :slight_smile:

1 Líbí se

Vím, že to s AI agentem nesouvisí, ale tady je taky pár hezkých cvičení, třeba se budou hodit i tak: https://codingbat.com/python
A když jsme u toho… jak to dopadlo?

Zatím žádný pokrok. Správce sítě mi publikoval agenta v produkčním prostředí, ale stejně ho nikde nevidím. Musím dál bádat, ale momentálně řeším ve škole jiné problémy.

Každopádně tohle není cesta, po které bych se chtěl ubírat. Už jen představa, že při testování zjistíme, že je třeba agenta upravit a já budu muset se správcem sítě celý proces opakovat mě děsí. Asi to budu muset zkusit nějak jinak, nebo počkat, až se objeví jiné řešení.

3 Líbí se

Moc díky. Mě se udělalo špatně už jen při představě, že bych měl řešit něco, co jste chtěl řešit vy.
Neumím si představit to množství času, které by v tom “zahučelo” a výsledek mi přijde neúměrný té práci. Proto mě zajímalo, jak se vám to podařilo.
Moc díky za tuto informaci.

1 Líbí se

Tak jsem nakonec zkusil něco jiného. Prostě jsem studentům poslal promtp pro agenta a řekl jsem, ať si ho na začátku hodiny sami nahrají do své AI a pak pracují s tím. Výsledek byl naprosto dostačující. A mnohem jednodušší. A když budu potřebovat upravit prompt, tak jim na začátku další hodiny pošlu nový.

2 Líbí se