AI agent ve výuce (historická postava)

V návaznosti na předchozí příspěvek o asistentovi do fyziky jsem v 7. třídě vyzkoušel další způsob práce s AI – tentokrát v roli historické postavy. V hodinách se objevili Newton, Pascal a Archimédes.

Níže popíšu příklad s Blaise Pascalem.

Žáci pracovali s AI agentem „Blaise Pascal“ podle připraveného pracovního listu. Práce byla časově ohraničená (cca 17 minut) a probíhala formou řízeného rozhovoru. Kromě úkolů v pracovním listu mohli žáci klást i vlastní otázky – a některé byly opravdu zajímavé.

Pracovní list byl zaměřený například na:

• co Pascal dělal ve škole a čemu se věnoval,
  • jeho první vynález,
  • vysvětlení Pascalova zákona vlastními slovy,
  • proč je po něm pojmenovaná jednotka tlaku,
  • kde se Pascalův zákon využívá v praxi,
  • a známý pokus se sudem.

Žáky tato forma viditelně bavila a pracovní list si průběžně vypracovávali. Hodina probíhala jako hospitace vedení školy, takže bylo důležité mít jasnou strukturu. Pod jinou historickou postavou jsem tuto formu předváděl i v hodině, kde byla přítomná Česká školní inspekce – inspektory to zaujalo a hodně se vyptávali, jak celý koncept funguje.

Pro upřesnění: AI agent byl vytvořený v prostředí Gemini a nemá žádné nahrané materiály od učitele. Pracuje s obecnými znalostmi a jasně vymezenou rolí, omezenou výhradně na historické fyziky probírané v 7. třídě. Agent se může žáka doptávat, aby práce zůstala dialogem, a ne jednostranným výkladem.
Do pracovního listu jsem schválně umístil chybu – místo sudu jsem napsal barel. Zajímavé bylo, že chybu odhalila sama AI a žáky opravila, že správný název je sud. Pro žáky to byla dobrá ukázka toho, že informace od AI je třeba ověřovat – a zároveň že dobře nastavený agent může i sám upozornit na chybu.

Postupně si tak ověřuji, že AI ve škole nemusí sloužit jen k doučování nebo hledání odpovědí, ale může fungovat i jako prostředek k pochopení souvislostí a myšlení – při zachování jasné role učitele.

2 Líbí se