Ve školství se dnes často diskutuje o různých omezeních – ať už jde o mobily, sociální sítě nebo další technologie. Přitom mám pocit, že technologie ze škol nezmizí, spíš naopak. O to víc mi dává smysl přemýšlet nad tím, jak s nimi pracovat smysluplně a bezpečně.
V posledních měsících jsem proto zkoušel využít AI jako doplněk výuky fyziky v 7. ročníku. Konkrétně jsem si v prostředí Gemini nastavil vlastního asistenta, kterého jsem detailně „naučil“, jak má s žáky pracovat – od způsobu vysvětlování až po reakce na jejich dotazy.
Celé nastavení má zhruba dvě stránky instrukcí a cílem bylo, aby asistent spíš vysvětloval postupy krok za krokem, než aby jen dával hotové odpovědi.
Ve výuce se ukázalo, že někteří žáci díky tomu kladou víc otázek, lépe se orientují v postupech a mají možnost se k vysvětlení vrátit i mimo vyučování. Neberu to jako univerzální řešení, ale spíš jako jednu z možností, jak může technologie výuku podpořit a doplnit.
Zajímalo by mě, jak to máte vy ostatní – zkoušíte AI ve výuce, nebo k tomu zatím spíš hledáte cestu?